Gemeente Den Helder Concerndirectie

Opgavemanager (36 uur)

Vacaturenummer 21063

Strategische ‘verschilmaker’, toekomstgerichte regisseur

Wat ga je doen?

Den Helder. Daar gebeurt veel. In de Noord-Hollandse stad met ruim 56.000 inwoners wordt volop ontwikkeld en het gaat goed. De stad is opgeknapt en er wordt geïnvesteerd en gebouwd. Om op de groei en de opgaven van de stad te kunnen inspelen zoekt de gemeente opgavemanagers voor de vijf opgaven: aantrekkelijke woonstad, ondernemende stad, betekenis voor de regio, zorg op maat en leefbare stad. Elk van de opgaven wordt aangestuurd door een opgavemanager. Dit is een nieuwe functie binnen de organisatie.

Als opgavemanager ga jij ervoor zorgen dat de juiste verbindingen worden gelegd en resultaten worden behaald. Je volgt de ontwikkelingen in stad, regio, provincie en Den Haag op de voet en ziet wat er op welk moment moet gebeuren. Je bewaakt de voortgang en stuurt bij waar nodig. Je werkt met alle relevante werkvelden samen. Je toont lef om nieuwe wegen te bewandelen en bent vernieuwend in je aanpak om voor de opgave het maximale te bereiken.

Het betreft een nieuwe functie in een nieuw te vormen team. Je gaat in deze functie meebouwen aan het nieuwe team en tegelijkertijd werken aan jouw eigen interne en externe positionering.

Werken voor Den Helder doe je vanuit de kernwaarden vertrouwen, lef en trots.

Plaats in de organisatie

Samen met de manager Strategische Opgaven vormen de opgavemanagers een nieuw team. Je stuurt een team van trekkers van prioritaire opdrachten aan en bent in voorkomende gevallen ook zelf trekker van een opdracht. Je weet daarom goed te schakelen tussen de rollen van opgavemanager, regisseur, projectleider of procesbegeleider.

In de gemeentelijke organisaties zijn de lijnen kort en de verantwoordelijkheden zo laag mogelijk belegd. Een organisatie die intern en extern continu  bouwt  aan haar netwerk. De opgavemanagers werken daarom intensief samen met de teammanagers die verantwoordelijk zijn voor het structurele werk en aanwezige expertise in de organisatie.

Den Helder biedt

Het gaat om een nieuwe functie voor 36 uur per week. De functie is ingeschaald in schaal 13 met een bijbehorend salarisniveau van minimaal € 4.777,-- en maximaal € 6.365,-- bruto per maand (salarispeil 1 oktober 2020). Daarnaast biedt Den Helder een ruim keuzebudget en uitstekende secundaire arbeidsvoorwaarden. Gedeeltelijk thuiswerken is vanzelfsprekend mogelijk.

Gemeente Den Helder

Den Helder is een groeiende stad, volop in ontwikkeling. De stad, bekend van offshore-activiteiten en als thuishaven van de marine, is aan drie kanten omringd door de zee, en dat zie je terug in het maritieme karakter van de stad. Met het duingebied, de zee en de Stelling van Den Helder, monumentale  schouwburg en bibliotheek heeft Den Helder ook veel cultuurschatten te bieden. Een bloeiende gemeente waar het de komende jaren bruist van energie. Den Helder heeft een centrumfunctie en huisvest daarom veel voorzieningen voor de Kop van Noord-Holland. Complexe vraagstukken op het gebied van bijvoorbeeld wonen en zorg, klimaatadaptatie, stedelijke vernieuwing en de ontwikkeling van de haven maken het werken voor gemeente Den Helder daarom zo interessant.

Naar de website: https://www.denhelder.nl

Taken en verantwoordelijkheden

Als opgavemanager werk je aan een specifieke strategische opgave. Er zijn er vijf:

 • aantrekkelijke woonstad;
 • ondernemende stad;
 • betekenis voor de regio;
 • zorg op maat;
 • leefbare stad.

Je zorgt voor samenwerking en verbinding binnen de opgave en werkt met tal van werkvelden samen. Je brengt jouw opgave verder binnen de ambtelijke organisatie en haalt de buitenwereld naar binnen. Je brengt partijen bij elkaar, houdt regie op de timing van verschillende deelprojecten en onderhoudt relevante contacten. Je stelt prioriteiten, kunt de opgave vertalen naar doelen, haalbare resultaten en de uitvoeringsstrategie. Je houdt focus, maar verliest niet uit het oog dat nieuwe prioriteiten van binnen of buiten ook relevant kunnen zijn of worden voor de opgave.

 • Eindverantwoordelijk voor het realiseren van resultaten binnen jouw maatschappelijke opgave
 • Strategische beslisbevoegdheid met financiële consequenties
 • Functionele aansturing van trekkers van opdrachten; soms zelf trekker van een opdracht
 • Borgen voortgang en bewaken van de onderlinge samenhang binnen de opgave
 • Nauw samenwerken met directie en teammanagers die inhoudelijke experts leveren

NB: wij zoeken vijf opgavemanagers. De verdeling van de inhoudelijke portefeuilles zal in een later stadium worden vastgesteld, waarbij wordt gekeken naar de samenstelling van het uiteindelijke team en ieders persoonlijke voorkeuren en kwaliteiten.

Profiel

Je hebt academisch werk- en denkniveau en schakelt snel en makkelijk tussen de rol van opgavemanager, regisseur, projectleider en procesbegeleider. Je werkt intensief samen met tal van experts uit verschillende werkvelden. Je bent een stevige gesprekspartner, zowel binnen de ambtelijke organisatie als voor externe partners Je weet je weg te vinden in de stad, in de regio en richting Den Haag. Je bent nieuwsgierig en gedreven. Je analyseert en doorziet dingen snel en vertaalt wat je ziet naar een plan van aanpak: ‘zo gaan we het doen’. Je geeft richting en houdt koers.

 • Wo werk- en denkniveau
 • Stevige, aantoonbare ervaring met strategisch adviseren,  project- en/of programmamanagement
 • Intrinsiek gemotiveerd om te werken aan maatschappelijke opgaven

Competenties en persoonlijke kwaliteiten

Samenwerken gaat je gemakkelijk en van nature goed af. Je hebt uitstekende communicatieve vaardigheden, bent organisatiesensitief en omgevingsbewust. Je hebt een goed ontwikkelde politieke antenne. Je bent nieuwsgierig van aard en hebt een brede interesse, waardoor je makkelijk verbanden ziet en verbindingen legt. Je krijgt energie van complexe en dynamische uitdagingen. Je doorziet details, maar kunt ook makkelijk terugschakelen naar de hoofdlijnen. Je kunt goed omgaan met functioneel leiderschap. Je kunt veel ballen tegelijk in de lucht houden, ‘makelen en schakelen’ en ziet kansen die je ook weet te verzilveren. Je durft aan te spreken en bij te sturen waar nodig.

 • Stevige gesprekspartner
 • Goed ontwikkelde leiderschapskwaliteiten
 • Enthousiast en inspirerend
 • Autonoom en daadkrachtig
 • Plannen en organiseren
 • Netwerker en verbinder
 • Besluitvaardig en resultaatgericht
 • Samenwerker pur sang

Solliciteren en contact

Wil je solliciteren? Ga dan naar de website www.beljonwesterterp.nl, naar de vacature Opgavemanager en klik op de button ‘solliciteer direct’.

Let op: gebruik niet onderstaande button om te solliciteren.

Voor vragen kun je contact opnemen met:

Mark Olman, regiodirecteur, via 06 – 27 50 73 84

Werkuren:
Fulltime
Sluitingsdatum:
05-02-2022